Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

В Каталуния имаше последователна провокация на конституционния ред

Д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ, Invest/Or, 05.11.2017

През последните години, след като сепаратистките или настроените в посока независимост партии в Барселона и региона получиха мнозинство в местния парламент, те започнаха да водят последователна линия на провокация на конституционния ред в Испания и изобщо на правителството в Мадрид, като във все по-голяма степен отиват на границите и отвъд границите на това, което испанското право предвижда.

Това заяви д-р Христо Христев, преподавател по право на Европейския съюз в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Invest/Or с водещ Радина Колева.

"И организацията на референдума за самоопределение, и протичането на всички събития около него бяха една фаза на откровено прегазване на това, което предвижда приложимият правен ред в Испания", допълва той.

По думите му от самото начало на изостряне на напрежението около Каталуния през последните седмици и месеци ясно се очертава една правна възможна правна трактовка на нещата.

"Испания е конституционна монархия, демократична държава, която може да се каже, че представлява ярък пример в Европа и света за пълноценна съвременна демокрация. След падането на франкисткия режим в продължение на десетилетия тя се развива възходящо като демократична система, включително гарантирайки изключително широка автономия на отделни съставни региони, най-вече Каталуния и Баския", припомня той.

Според Христев испанските власти доста дълго и търпеливо са изчаквали, преди да приложат възможните и логични правни мерки в ситуацията, създадена от сепаратисткото изпълнително тяло на самоуправлението в Барселона и региона.

"Самите автори на този сценарий едва ли са имали идеята да стигнат до обявяване на независимост. Те следваха една стратегия на нагнетяване на напрежение с оглед на постигане на определени отстъпки от правителството в Мадрид. Въпросът е, че очевидно от страна на министър-председателя Рахой и основните политически партии, които формират испанската политическа система, нямаше нагласа за допълнителни отстъпки спрямо това, което вече беше дадено като форми на автономия в Барселона и региона", допълва той.

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?