Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Интеграцията е задължителна за оцеляването на европейския проект

Проф. Павлина Чернева, Invest/Or, 22.10.2017

Ако България се окаже, че е членка от периферията, ако се случи така, че бюджетният излишък се превърне в дефицит, то тогава България ще бъде подложена на всичките условия, на които периферните страни са подложени. Това коментира проф. Павлина Чернева, преподавател в Bard College и Икономическия институт Levy в Ню Йорк, в ефира на Invest/Or с Радина Колева. 

По думите ѝ това са доста драстични структурни реформи, затова аз наблягам, че е много важно да има някакъв метод, някаква институция, която да прави макроикономическа стабилизация на над национално ниво

 „В краткосрочен план не виждам по-сериозни стъпки за по-дълбока интеграция, но смятам, че тя е задължителна и неизбежна ако искаме европейският проект да оцелее. Тези изначални дефекти застрашават еврозоната екзистенциално и се отразяват не само на слабите, но и на силните икономики“, смята проф. Чернева. Тя припомни, че през август Ангела Меркел и Еманюел Макрон говориха за установяване на министерство на финансите и обща бюджетна политика. „Каква ще бъде тази бюджетна политика, е интересният и важният въпрос“, допълни тя.

Вижте още във видеото.

Спонсори на The Next Big Thing - Business Transformers са Cisco, БАКБ, Allterco, Euroins, Ernst & Young, Philip Morris Bulgaria, iuvo, EKO, Sirma Group, Telelink, Opel, Индустриален холдинг България, Green Life Development & Resorts, Medical Dent.

Последни новини
Още от INVEST/OR?