Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Биткойн изпълнява перфектно функцията си на дигитално злато

Владислав Драмалиев в Invest/OR, 21.05.2017

Владислав Драмалиев, основател на фондация BitHope Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владислав Драмалиев, основател на фондация BitHope Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Биткойн е изключително гъвкав, много устойчив и с течение на времето това ще става все по-ясно. Това каза Владислав Драмалиев, основател на фондация BitHope, в предаването InvestOR на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Не мога да кажа, че цената на биткойн е балон, защото основната му функция, която изпълнява, е да предоставя алтернатива на парите, които се създават от държавата. Да бъде дигиталното злато за потребителите. Тази си функция биткойнът я изпълнява перфектно. Това е най-стабилната мрежа, която съществува в момента". 

"Технически биткойн е във фаза на липса на развитие, въпреки ценовия скок, който се наблюдава напоследък. Техническите подобрения оказват влияние върху цената, но такива в последните месеци няма. Цената не е повлияна и от това колко броя транзакции могат да се извършат за десет минути или от дебата за бъдещето на биткойн".

"Абсолютно възможно е това да е спекулация от страна на инвеститорите, но от друга страна имаше и добри новини, които идват от Япония и Китай. Цената се влияе и от блокчейн реториката - това, че блокчейн е изключително интересна технология и фактът, че големи финансови институции, банки и мощни компании от техсвета се интересуват от инвестиции в нея и да търсят разработчици".

От друга страна биткойн съществува отдавна и "вече се е доказал като доста стабилен алтернативен актив", каза още Драмалиев.  

Бъдещето на биткойн наподобява развитието на интернет, каза събеседникът. По думите му винаги, когато има мощни технологии, има две страни. Те могат да се използват за нещо положително, като например да се обменя стойност от една точка на света към друга с ниски такси и без ограничение на сумите. Може да се използва за прозрачност и запазване на стойността на парите на хората, спрямо други валути. Но има и другата страна - да се използва за друг тип дейности - незаконни и сенчести. 

"Негативната страна на биткойна се експонира малко повече, но има и съществена положителна страна, която остава на заден плат. И в бъдеще ще има асоциации с негативни проекти, но положителната стана винаги ще бъде там".

"Биткой е псевдоанонимен и ще навлязат и други криптовалути, които ще бъдат наистина анонимни".

Защо има доста хора, които считат, че стойността на биткойн в момента е ниска? Какво е значението на факта, че биткойн е дефлационна валута и се знае, че ще има само 20 млн. биткойна, а в момента са 16,340 млн.? Защо биткойн е "уникален актив, доказал своята стабилност за разлика от много други проекти, които са навлезли в сферата"? Търсена характеристика ли е невъзможността на биткойн да се променя и това ли е причината много трудно да може да бъде атакуван?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?