Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Пазарите под сянката на паричната политика

Васил Стоянов в lnvest/OR, 07.05.2017

Васил Стоянов, лектор в ActivTrades. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Стоянов, лектор в ActivTrades. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След срещата на Фед, която мина, вероятността за повишение на лихвите в САЩ се приема от пазарите като много голяма и можем да очакваме, че след 40 дни това ще бъде факт. Това каза Васил Стоянов, лектор в ActivTrades, в предаването Invest/OR на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

"На тази среща бе загатнато, че ще има още две повишения (на лихвите в САЩ б.р.) тази година. Пазарът все още не е готов за тези две повишения и вероятно ще свидетели само на едно и то ще бъде през юни".

Американският долар, ако поскъпне в следствие на тези увеличения, ще се отрази зле на износителите и на БВП. Второ, такова повишение може да забави икономиката и не на последно място увеличение няколко пъти ще увеличи и плащанията към трети страни, което също е нежелано, подчерта събеседникът. 

Политиката на ЕЦБ няма да претърпи промени скоро, защото дисбалансите в икономиките на различните европейски държави са големи, каза още Стоянов. "До края на годината няма да има изтегляне на стимули".

"Френските избори няма да повлияят сериозно на пазарите".

Какво показват движенията на основните индекси в САЩ? Да очакваме ли по-фундаментални раздвижвания този месец? Колко важен е факторът "Доналд Тръмп" за пазарите и за инвестиционното планиране? Какви са предизвикателствата, пред които е изправена ЕЦБ? Положителен сигнал ли е сделката за финансовата криза на Гърция?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?