Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Какви са ефектите за Гърция след сделката с кредиторите

Йоргос Христидис, финансов журналист, в Invest/OR, 07.05.2017

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ключовите аспекти, които Гърция трябваше да договори, за да получи още средства по спасителната програма, включват ново орязване на пенсиите и понижаване на необлагаемите данъчни прагове. Това каза журналистът Йоргос Христидис в предаването Invest/OR на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Пенсиите трябва да бъдат понижени отново. Това е 24-ят път, в който това се случва в годините, откакто започнаха спасителните програми. Този път понижението е в размер на 1% от БВП. За средностатистическия пенсионер в Гърция това означава загуба на две пенсии годишно. Това ще се случи до 2020. На второ място – ще бъдат понижени необлагаемите данъчни прагове. Повече гърци, които сега не плащат данъци, защото остават под облагаемия минимум, ще са обект на данъчно облагане".

На въпроса готова ли е Гърция да се съобрази с тези мерки и реформи, Христидис заяви, че не очаква никакви изненади и тези мерки ще бъдат гласувани в Парламента, защото "това е условие, без коеот Гърция няма да получи парите".

"През последните месеци пенсионерите броят парите си, опитвайки се да свържат двата края. Сега трябва да се лишат от още 18% от пенсиите си. Чудят се как ще плащат наемите си, как ще помагат на внуците си, с какво ще пазаруват. Ситуацията е много трудна за тях. За средностатистическия човек, за пенсионерите, за бизнеса, всичко това са мерки на прекомерно данъчно облагане, нови икономии. На 17 май в Гърция се организира обща стачка от всички профсъюзи и от частния, и от държавния сектор. Ще се протестира срещу мерките. Датата съвпада с времето, когато мерките ще бъдат гласувани. Правителството обеща да гласува определени контрамерки - например, обещава да предложи субсидии за плащането на наеми, да увеличи семейните помощи. Възнамерява се да се увеличат парите за изкореняване на детската бедност със субсидии за детски градини и помощи за ученици. Надеждата на правителството е, че чрез тези социални мерки част от негативите на остеритета ще бъдат смекчени".

Подобрява ли се ситуацията в гръцката икономика през последните няколко месеца? Стои ли като възможност облекчаването на гръцкия дълг? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?