Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Не външни, а вътрешни фактори като ЕЦБ могат да доведат до крах на еврото

Гордън Кер, Кавин О`Дрискол, финансови експерти в Cobden Partners, Invest/Or, 30.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Десет години лихви близо до нулата и висока безработица сред голяма част от младежите в Европа, откровено фалирали банки. Всичко това връхлетя планетата и пое контрол над нашите финансови дейности. Това не е стабилна ситуация.

Това заяви в предаването Invest/Or с водещ Радина Колева финансовият експерт Гордън Кер от консултантската компания Cobden Partners. Гост в студиото по темата за бъдещето на единната валута в светлината на разтърсващи геополитически събития в европейския регион като Brexit например беше и колегата на Кер от Cobden Partners Кавин О`Дрискол.

„Елитите, институциите като ЕЦБ напълно отричат нефункциониращото състояние на банките и са готови да направят всичко, за да сринат еврото, като продължават по същия път", допълни още той.

„Основният проблем е натрупването на дълг от финансовата криза през 2008 насам. Сега той достига нива, които ни връщат на мястото, където бяхме през 2008. Очевидно има видими дисбаланси, натрупани в системата. Забравихме проблемите в Италия с рекапитализацията на банковия сектор. Виждаме правителствени спасителни програми чрез фонда Atlante, чрез който се налива капитал в италианската банкова система. Наблюдаваме процесите на премахване на необслужените кредити от балансите", каза на свой ред О`Дрискол.

„Еврото ще съществува, докато изведнъж ... спре да съществува. Ще имате усещането, че всичко е наред, Проблемът обаче е, че ще бъде много трудно да прогнозираме кога ще се разпадне еврото. Защото от финансовата криза насам постоянно виждаме, че правилата се променят непрекъснато. В резултат на това хората се опитват да приложат нови решения. Повечето решения просто отлагат проблемите, както се случи в Гърция и се случва в Италия", добави финансовият експерт.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?