Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Икономическата свобода - основен фактор за щастлива икономика

Доц. д-р Ангел Марчев, преподавател в УНСС, Invest/Or?, 12.03.2017

Доц. д-р Ангел Марчев, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Ангел Марчев, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кои са най-щастливите и най-нещастните икономики според индекса на Bloomberg, измерващ състоянието на 65 икономики през погледа на два индикатора - нивото на инфлация и безработица? Темата коментира икономистът и преподавател в УНСС доц. д-р Ангел Марчев в ефира на Invest/Or? с Велко Каменов. 

Индексът има някои слабости от гледна точка на факта, че той се базира на различните местни стандарти за отчитане на икономическите данни, както и поради липсата на достатъчно изчерпателност, разглеждайки само 65 държави, отбеляза икономистът. 

Икономическата свобода е основният фактор, който обяснява по-доброто представяне в класацията на разглежданите страни, подчерта доц. Марчев. 

Тайланд е изненадващ лидер в това отношение. Стандартите за отчитане на безработицата там са по-различни, което е и причина за тяхното добро място в класацията, отбеляза той. Виетнам, от друга страна, е показател за добре свършена работа през последните десетилетия - икономиката процъфтява благодарение на тръгването ѝ в посока пазарен модел на функциониране, посочи икономистът.

В другия полюс на класацията - най-нещастните икономики - попадат страни като Испания, Гърция, Венецуела. 

Във Венецуела основният проблем е инфлацията, но тя е индикация за много по-сериозна икономическа болест. В топ 10 на най-нещастните икономики попадат Гърция и Испания, където проблемът се състои в безработицата.

Инфлацията и безработицата обаче не са задължително свързани, което идва да покаже, че държавите, които се нареждат в топ 10 на най-нещастните икономики, попадат на тези места по различни причини, подчерта доц. Марчев. 

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от INVEST/OR?