Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Поскъпването на биткойн от началото на годината е спекулативно

Стамен Горчев, основател на Crypto.bg и Hash.bg, Invest/Or, 05.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Поскъпването на биткойн от началото на годината е малко спекулативно, тъй като се очаква комисията по ценни книжа в САЩ да се произнесе за първия борсово търгуван фонд (ETF) върху биткойн. Това заяви Стамен Горчев, основател на Crypto.bg и Hash.bg в предаването Invest/Or по Bloomberg TV България. По думите му така ще се даде достъп на институционални инвеститори до биткойн.

Според Стамен Горчев регулаторите в САЩ ще дадат зелена светлина на ETF-a. По думите му в администрацията на президента Доналд Тръмп влязоха много защитници на биткойн, а самият Тръмп е доста либерален във финансовата си политика.

„В началото на годината тези шансове се оценяваха на 10-20%, a в момента са 40-50% […] Спекулацията е, че ако този ETF стане факт, ще се стигне до много добра възвръщаемост, дори и само 1% от капиталите под управлението на пенсионните фондове в САЩ, а те са трилиони долари, да се влеят към биткойн“, посочи Горчев.

С ETF-а се вкарва един посредник между хората и собствеността на биткойн. Силата и очарованието на биткойн е в това да го притежаваш и да правиш каквото си пожелаеш със собствените си пари“, обяснява той.

„Биткойн е един математически модел, протокол, чиито правила са установени и чиято промяна е много трудна. Това е децентрализиран модел – там няма собственик, някой, който да каже какво ще се прави. Това е заложено още при създаването на биткойн, всеки може прозрачно да види колко биткойна се добиват и кога ще се добиват в бъдеще", допълни Горчев.

От друга страна, рисковете при една децентрализирана система като биткойн се крият в това, че изведнъж хората трябва сами да се грижат за парите си. „Ако изгубите биткойните от портфейлите и не сте ги подсигурили, тези пари са изгубени и това е риск за приемането на технологията“, обясни Горчев.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?