Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Къде, как и защо да привличаме чужди инвестиции

Стамен Янев, изп. дир. на БАИ, и доц. д-р Евгени Евгениев, заместник-ректор на ВУЗФ

Доц. д-р Евгени Евгениев, заместник-ректор на ВУЗФ, и Стамен Янев, изп. дир на БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Евгени Евгениев, заместник-ректор на ВУЗФ, и Стамен Янев, изп. дир на БАИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 България очаква преки чуждестранни инвестиции от поне 400 млн. лева, които да разкрият поне 6 хил. нови работни места. Това стана ясно от прогноза на Българската агенция за инвестиции (БАИ),обявена преди няколко седмици. Нашата прогноза е базирана на всички заявления, получени до този момент от БАИ за сертифициране на големи проекти, каза изп. дир. на БАИ Стамен Янев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за чуждестранните инвестиции у нас заедно със зам.-ректора на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Евгени Евгениев. От БАИ вече са получени над 20 заявления за такива сертификати, като вече има гарантирани 4 такива за проекти на обща стойност над 130 млн. лева. Тези 4 проекта разкриват потенциал за разкриването на над 3300 нови работни места, разкри Стамен Янев.

Чакам с нетърпение да видя какво ще предложат партиите по време на предизборната кампания в насока привличане на чужди инвеститори, защото наистина е важно и мисля, че всички трябва да помислят за това в своите платформи. Привличането на големи инвеститори може да донесе ръста в икономиката, който очакваме, особено след ефектите на глобалната финансова криза, които покоряват не само Европа, а и нас. Искам да видя големи инвеститори през следващите 4 години, а те до голяма степен зависят от политическата стабилност, каза от своя страна доц. д-р Евгени Евгениев.

Имаме европейския потенциал на ниво пазар, но ни трябва и стратегия за квалифициране на необходимите кадри, като трябва да се насочим към професионални гимназии и технически университети.

Трябва да спрем с говоренето и поставянето на проблемите. На всички трябва да е ясно, че България е на последно място в ЕС по иновационно представяне. Не се възползваме достатъчно добре от позицията си на член на ЕС. Необходимо е да имаме много стабилна координационна политика на високо ниво, която да адресира именно връзката между иновациите, научните изследвания и връзката с инвестициите.

Започваме прехода – 1990 година – с инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност в размер на 2,5% от БВП. Оттам насетне, за последните 20 години, най-доброто ни постижение в областта достига едва 0,6% от БВП. Причината е, че правителствата не намериха за нужно да приоритизират именно този сектор. Необходима е намеса със законодателни мерки. Говорим за закона за инвестициите, за закона за насърчаване на научните изследвания и проекта на закона за иновациите, коментира доц. Евгениев.

Надявам се да работим заедно в тази насока и желанието да не е единствено от БАИ. Аз съм оптимист, доста компании вече са в България, има натрупване в тази област. Цялата политика на страната трябва да е насочена в тази посока. Имаме нужда от по-гъвкави мерки за стимулиране на такъв тип инвеститори, съгласи се изп. дир.на БАИ Стамен Янев.

Цялата дискусия можете да видите във видеото с първата част от предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?