Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

За германския износ е по-важно търсенето, а не слабото евро

Михаел Шрьодер, ZEW, Invest/Or, 19.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Еврото е малко по-слабо в сравнение с щатския долар и с някои от другите водещи валути, но не е чак толкова слабо. Затова ситуацията не е толкова проблематична от гледна точка на другите държави - може би е помогнала малко за стимул на износа от Германия, но най-важното е търсенето, а не толкова измененията в цените. Те не са от толкова голямо значение, важно е чуждестранното търсене на износни стоки, което в повечето случаи е задвижвано от бизнес цикъла в чужбина, а не от цените. Това мнение застъпи д-р Михаел Шрьодер, старши анализатор от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Той коментира състоянието на германската икономика в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria, а изказването му е в отговор на въпрос за това дали Германия е извличала полза от слабото евро. 

Що се отнася до Европейската централна банка (ЕЦБ), Шрьодер посочва, че не очаква банката скоро да промени политиката си. Според експертите по финансовите пазари, които участват в ежемесечното проучване на ZEW, инфлацията в еврозоната ще се забави – ще достигне средно ниво от 1,5% през 2017 г. „Експертите не очакват промяна в политиката на банката преди края на тази година или може би дори преди началото на следващата“, посочва д-р Шрьодер.

Той коментира и последните данни за брутния вътрешен продукт на Германия: „Последното тримесечие на миналата година имаше висок ръст от 0,4% спрямо третото тримесечие на 2016 г. Но все пак декември беше сравнително слаб месец от гледна точна на индустриално производство, износ, продажби на дребно. Там числата неочаквано се понижиха. Индустриите и икономическите сектори, които изглеждат доста добре, са строителството, информационните технологии и всичко, свързано с частното потребление“, казва експертът от ZEW.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?