Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Разграничаването на Шулц от властта в Германия помага на SPD

Александър Андреев, главен редактор на българската секция на Deutsche Welle, Invest/Or,

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Мартин Шулц, топкандидатът на социалдемократите (SPD) в Германия, не е министър, хората не го свързват със сегашната власт и това му носи допълнителен бонус.

Това мнение изказа Александър Андреев, главен редактор на българската секция на Deutsche Welle, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Андреев коментира политическата обстановка във федералната република, където през септември ще се проведат парламентарни избори, на които канцлерът Ангела Меркел ще се опита да спечели четвърти мандат.

„Шулц е подбран много хитро като кандидат за канцлер, защото той, като човек извън правителството, може да си позволи да атакува християндемократите и канцлера Меркел, пък и цялото правителство доста по-свободно, отколкото това би могъл да направи неговият предшественик Зигмар Габриел, досегашният вицеканцлер и министър на външните работи”, обяснява Андреев.

Какви са факторите за успеха на Шулц? „Първо, той е харизматичен, хората го харесват, може би поради факта, че има известен популистки уклон. Популизмът му между другото привлича и почитатели на крайнодясната Алтернатива за Германия. Същото време Шулц изтегля социалдемократите по-наляво, където има много потенциални избиратели”, казва Андреев. „На второ място, доскоро непоклатимият рейтинг на Меркел доста пострада от нейната либерална политика към бежанците и мигрантите. Германците, които са много предпазливи и разумни избиратели, все още ѝ дават висок кредит на доверие, но с появата на Шулц най-после видяха някаква алтернатива“, допълва той. 

Александър Андреев очаква тонът на предизборната кампания в бундесрепубликата да бъде спокоен, а дискусията – по същество. „Иначе ще се говори за основните проблеми в страната – да, сред тези проблеми са огромните разходи около бежанците и мигрантите, но това е само една от темите. Ще се води дискусия за сигурността, за европейската политика, за отбраната, за социалната справедливост, за пенсиите, за екологичната политика, за енергетиката. Всичко това обаче се случва в страна с цъфтяща икономика, която годишно приключва с милиарди излишък в бюджета“, посочва Андреев.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?