Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Институциите изостават от споделената икономика

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Invest/Or, 05.02.2017

 Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споделената икономика безспорно е социален и икономически феномен, които бележи бурно развитие. Без съмнение обаче има едно институционално изоставане от темповете на развитие на този отрасъл на икономиката. Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването Invest/Or с Радина Колева по Bloomberg TV Bulgaria.

КЗП обяви миналата седмица, че подготвя законодателство именно за споделената икономика, а поводът е именно нарасналата популярност на споделените пътувания и на настаняването на туристи в частни жилища чрез социални мрежи и сайтове.

„Дори и в най-развитата икономика в света, каквато е тази на САЩ, все още няма единно виждане за това как би трябвало да съществува този феномен и как той трябва да бъде нормативно регулиран. За нас обаче като контролен орган в България, който е призван да дава потребителска защита на хората и да ги предпазва от различен тип проблеми в ежедневната им комуникация с тези, които им предлагат различни стоки и услуги, едно е ясно. И то е че има нужда да бъдат създадени правила, по които да се развива този способ на търговия“, посочи Маргаритов. 

„Тези правила на първо място трябва да защитават потребителите от различен тип нелоялни търговски практики. Ако сега влезете във взаимодействие с някого, който ви предлага да споделите някаква вещ срещу заплащане, пътуване или пък нощувка, и имате проблем като потребител, вие просто наистина няма към кого да се обърнете, а ние имаме желание да защитаваме всички потребители от това, независимо от това, по какъв точно начин те са били застрашени от икономически аспект“.

По думите на председателя на КЗП има единични сигнали основно за различен тип предложения, които се разпространяват чрез социалните мрежи. „Хората, пожелали да се възползват от тези оферти, са били по някакъв начин подведени и излъгани и не се е стигнало до сключването на сделка. В някои случаи обаче се е стигнало до извършването на паричен превод, което е ощетило потребителя. В този случай ние освен да уведомим органите на икономическа полиция, които да задържат лицето за това, че то разпространява фалшива информация, нищо кой знае какво друго не бихме могли да направим“, казва Маргаритов.

Той подчертава ще в Комисията всъщност няма сигнали за нарушения от страна на икономически субекти като Uber например, който е играч в споделената икономика, но спря дейността си в България. Напротив, има сигнали от потребители, които харесват тези услуги и се обръщат към КЗП да направи нещо, за да могат отново да ги ползват.

„За съжаление проблемът е, че във всички държави, в които имаше известно развитие и поне опит да се внесе някаква яснота за споделената икономика, се тръгна по-скоро по регресивен път, чрез опит за въвеждане на някакви забрани и ограничени и твърде малко се мисли за позитивното, а именно – за създаването на някакви работещи механизми, по които да могат да се развиват тези отношения“, казва Маргаритов.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?