Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

България ще е в силна позиция при преговорите за Brexit

Професор Димитър Хаджиниколов в Invest/Or

Професор Димитър Хаджиниколов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Професор Димитър Хаджиниколов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Накъде върви Великобритания в позициите си около излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) и от коя от двете страни в казуса можем да очакваме отстъпки? Темата коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС и председател на Българската асоциация за европейски излседвания.

България е в много особена позиция, защото ще председателстваме Съвета на ЕС през 2018 – момент, който ще съвпадне с най-важната част от преговорите. Ние ще сме в силна позиция, която можем да използваме и в двустранен аспект, каза проф. Хаджиниколов.

Великобритания от своя страна донякъде е принудена да поиска излизане от единния пазар на ЕС, защото той е много комплексно понятие, което не се ограничава само със свободното движение на стоките, а включва и свободното движение на производствените фактори – труда и работната сила. Тук стигаме и до една от основните причини да се стигне до референдума във Великобритания – опасенията от неконтролирана имиграция. Консервативното правителство не може да си затвори очите за тези настроения. Именно това отделяне на свободното движение на работната сила от общото споразумение цели Великобритания, коментира проф. Хаджиниколов.

От гледна точка на европейското право в момента това е невъзможно, но имайки предвид, че започват преговори, всичко е възможно и можем да очакваме отстъпки от ЕС. Великобритания трупа много сериозни търговски дефицити с ЕС и от тази гледна точка Евросъюзът дори е по-заинтересован да запази свободната търговия с Великобритания, отчете експертът.

Вижте целия анализ във видеото с втората част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?