Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Перспективите пред икономиката на България през 2017

Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка в България в Invest/Or, 15.01.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишените прогнози за икономиката на България се дължат на по-добрите от очакваното данни за второто тримесечие. Това коментира постоянният представител на Световната банка в България Антъни Томпсън в предаването Invest/Or с Радина Колева. 

През миналата седмица институцията публикува доклада си за глобалните икономически перспективи, в който прогнозният ръст за 2016 беше повишен от 2,2% до 3,5%. През тази година стойностите са завишени от 2,7% до 3,2%, за 2018 – от 3% до 3,1%, а за 2019 се очаква повишение също от 3,1%.

„Смятаме, че потенциалът за по-голяма фискална експанзия в САЩ наистина ще осигури положителен импулс за ръста като цяло. Но сме малко притеснени за евентуално надигане на протекционизъм в търговията, така че това може да доведе до възможни ограничения. Но като цяло мисля, че има добри новини и добри перспективи за България“, каза Томпсън. 

Очакваното забавяне на икономическия растеж в България той обяснява със слабия растеж в останалата част на Европейския съюз, особено западната. „Както знаете, растежът там е все още бавен и това създава известна тежест върху темпа на ръст в България“, посочва Томпсън.

Що се отнася до нестабилната политическа обстановка, Томпсън смята, че ситуацията трябва да се разглежда в контекст. „Първо, българите имат високи очаквания от правителството си и търсят прогрес в три сфери – по-добри икономически възможности, по-качествени публични услуги, особено в здравеопазването и образованието, и търсят сигнали за върховенство на закона“, отбелязва постоянният представител на Световната банка.

„В действителност предизвикателствата на този етап не са толкова правилата, законите и процедурите, а прилагането им и културата на спазване на правилата, за да извлечеш ползите от всичко постигнато досега“, допълва Томпсън.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?