Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Задача на гражданското общество е да следи как се харчат данъците му

Даниел Кадик в Invest/Or, 18.12.2016

Даниел Кадик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Кадик. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В публичното управление трябва да има хора, които да разберат, че някой следи действията им, и да си кажат: следващата година ще трябва да помислим и да променим нещо. "Но в крайна сметка е задача на гражданското общество, на гражданите на България, да разбият структурите".

Това мнение изказа Даниел Кадик, директор на Фондация за свободата "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Кадик коментира второто поредно издание на т.нар. Черна книга на правителственото разхищение. В нея са събрани 15 случая, които показват как в страната се прахосват публични средства.

"Би ми се искало да видя едно активно гражданско общество. Когато то види случаи, като тези в книгата, да си каже: Това не може да го правите, това са нашите пари и е наше право тези пари да се харчат разумно", допълва той.

Кадик посочва, че след издаването на първата книга през миналата година не е имало никаква реакция от страна на държавните институции с едно изключение. "Случайно срещнах служител от държавната администрация, който ми каза: А, вие сте тези, които правите черната книга. Той не изглеждаше много въодушевен, което показва, че сме свършили добра работа", посочва той.

Черната книга разказва как един километър магистрала в България струва 67,5 млн. евро, а в Норвегия - 4,5 млн. евро; как компания, приближена до кмета на Пловдив, печели обществената поръчка за изграждане на спортна зала в града, която в крайна сметка струва двойно повече, отколкото беше прогнозирано, и защо се строят стадиони в селища с 2 хил. души, а същевременно здравната и образователната система остават в окаяно състояние.

По думите на Даниел Кадик в България има голям проблем с финансирането на общественото образование – учителите са зле платени, училищата са зле оборудвани. Същото важи и за болниците.

"Парите, които изтичат по корупционни канали и злоупотреби, могат да се похарчат много по-разумно за бъдещето на България, като тук става дума най-вече за образование и инфраструктура, но и за инвестиции в инфраструктура, която има смисъл", допълва той.

Целия разговор вижте във втората част на предаването Invest/Or:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?