Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Спадът на 30-годишните облигации в САЩ не говори добре за икономиката

Васил Банов в Invest/Or, 18.12.2016

На пазарите първо трябва да се гледат т.нар. облигационни играчи и особено тези, които търгуват 30-годишните бондове. Това заяви Васил Банов, председател на Асоциацията на трейдърите в България в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира пазарната реакция след решението на Федералния резерв на САЩ от сряда да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта.

„Ако трябва да слагаме етикет на определени групи пазарни участници, то на тази група определено добре стои "най-умните инвеститори". 30-годишните облигации спадат след решението на Фед и по-важното е, че те спадат вече доста дълго време“, посочи Банов. „Това не говори добре за състоянието на икономиката. Тоест тези инвеститори не гласуват достатъчно доверие на икономиката. И ако това не се промени, е напълно възможно следващият пазар, който регистрира спад, да е фондовият през 2017 г.“, обясни той.

Банов коментира намеренията на Фед за три покачвания на лихвите през 2017 г. и по думите му е спорно дали това ще се случи, имайки предвид, че още през януари новият президент на САЩ встъпва в длъжност и обявената му политика ще се промени със сигурност.

„Ако проследим минали години, се формира т.нар. президентски цикъл, който показва, че винаги първата година на нов президент на Щатите води до спад на борсовите индекси докъм октомври месец. Така през първата година се получава следното. Новият президент дава обещания от гледна точка на неговата позиция в момента, когато той не е във властта. В момента, в който встъпи в длъжност, се оказва, че нещата не са толкова розови, както той е смятал“, каза Банов и прогнозира, че ще станем свидетели на реторика в стил преоценка и това ще бъде регистрирано от пазарните участници.

Васил Банов сподели още, че е насочил своето внимание към медта, тъй като тази суровина реагира най-мощно след избирането на Тръмп и неговите обещания за засилване на фискалните стимули. „Ако следваме споменатия президентски цикъл, това вероятно няма да стане, или поне не през 2017 г. Това за мен формира фалшиви очаквания и медта е възможно да поевтинее“, прогнозира той.

Целия разговор с Васил Банов може да видите в първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?