Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Политическо самоубийство за Ципрас, ако се съгласи на условията на кредиторите

Йоргос Христидис, финансов журналист, Invest/Or, 11.12.2016

Йоргос Христидис, финансов журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йоргос Христидис, финансов журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В понеделник, 5 декември, финансовите министри на страните членки на еврозоната гарантираха на Гърция нови дългови облекчения, като в замяна поискаха от гръцкото правителство да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% до 2018.

Никога в историята, или в много редки случаи, някоя страна е успявала да поддържа много високи бюджетни излишъци за продължителни периоди от време. Така че, ако правителството на Алексис Ципрас се съгласи да го направи, това би означавало политическо самоубийство, каза финансовият журналист Йоргос Христидис от Гърция. Христидис коментира ситуацията около гръцките дългове в контекста на последните отстъпки, направени от кредиторите и поставените от тях условия, в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Последното облекчаване на дълга за Гърция представлява краткосрочни мерки, които ще влязат в сила незабавно. Всъщност обаче те ще осигурят значително облекчаване на дълга за Гърция до 2060. Тоест говорим за период от повече от 40 години от сегашния момент. На практика това, което еврозоната предлага на Гърция, е известна защита от повишение на лихвите в бъдеще. Лихвите ще останат на постоянни нива, което няма да позволи на Гърция да пострада от повишавания на лихвите. Освен това ще бъде удължен матуритетът, практически моментът, в който заемите ще трябва да бъдат върнати. Става въпрос за част от средствата, предоставени по Европейския стабилизационен механизъм, каза Христидис.

Мащабни облекчавания на гръцкия дълг обаче едва ли ще има поне до септември 2017, когато са изборите за правителство в Германия. Ангела Меркел ще се кандидатира на изборите и не мисля, че господин Шойбле ще иска да ѝ връзва ръцете, и да я постави в позицията да влезе в изборите от позицията на човек, който е опростил дълга на Гърция, каза Христидис.

Вижте повече от коментара на финансовия журналист във видеото с втората част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?