Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

3 пъти по-ниски лихви и 4 пъти по-високи инвестиции, ако влезем в еврозоната

Кольо Парамов, финансист, Invest/Or, 11.12.2016

Кольо Парамов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кольо Парамов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път гуверньорът на БНБ говори за влизане в еврозоната, което е важен сигнал и показва промяна на позицията спрямо 2009. Ние пропуснахме много, като изчисленията ми показват, че сме пропуснали 36 млрд. eвро за тези 7 години, в които отлагаме влизането в еврозоната. Не успяхме да освободим част от нашия паричен ресурс, за да влезе той в оборота, не освободихме високите лихвени нива и блокирахме цялата кредитна устойчивост през последните 4-5 години, което доведе до тежка дефлация. Това каза финансисът Кольо Парамов в седмичното обзорно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Наследниците на министър Горанов трябва да се замислят, че е крайно време да влезем в еврозоната. Ако това се случи, лихвите ще се понижат поне тройно, а инвестициите ще се повишат до 4 пъти. На третата година от влизането в еврозоната инвестициите биха били 1 млрд. месечно, а не 1 млрд. годишно. Пазарът щеше да е коренно различен като откритост и възможност, каза Парамов по темата за влизането на България в европейския валутен съюз.

Финансистът коментира и финансовата ситуация в Европа. Матео Ренци направи груба грешка, че точно по това време предизвика референдум, който загуби. Ангажиментът на Ренци беше да намери начин да се освободи от властта. Той не можа да проумее, че намирането на повод да се откаже от властта в един момент може да се окаже пагубно за неговата държава, каза Парамов.

Деветте месеца, с които ЕЦБ удължи срока на програмата за изкупуване на активи, с обем от 60 млрд. евро месечно, означават допълнителни 540 млрд. евро в системата. ЕЦБ много навреме взима това решение с цел да успокои всички и да запази стабилността в Европа на фона на проблемните около 465 млрд. евро в Италия и осемте банки в страната, които са на ръба.

Никой не иска да проумее, че олигарсите в България имат желание да направят девалвация, с което стойността на кредитите им да се понижи 2-3 пъти. Трябва да влезем в ERM II, за да прескочим девалвацията, която подготвят те, каза Парамов.

Повече за финансовата ситуация у нас и в Европа и по темата за случващото се с дълговете на Гърция можете да видите във видеото с първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?