Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Производителките на нефт са заинтересовани сделката в ОПЕК да се спазва

Николай Шуманов, Invest/Or, 04.12.2016

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

 Пазарите приеха добре решението на ОПЕК, то беше дългоочаквано още от световния енергиен форум в Алжир, където производителките от картела направиха неформална среща и решиха добива да бъде замразен на ниво около 32,5 - 33 млн. барела. дневно.

Това заяви Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Toй посочва, че още тогава (в края на септември – бел.ред.) се очакваше решението да бъде прието окончателно на срещата във Виена.

„Мисля, че в бъдеще страните ще спазват това ограничение поради една проста причина – всички производителки на петрол са изключително заинтересовани цената да се покачи. Това значи по-големи приходи за тях и по-големи печалби съответно“, коментира Шуманов.

Експертът отбелязва, че решението ще е с продължителност около шест месеца, като през май 2017 г. ще се проведе нова среща на ОПЕК и на нея трябва да се реши дали споразумението да бъде удължено с още шест месеца. „Аз смятам, че договорката ще бъде удължена до края на 2017 г.“, прогнозира Шуманов.

Що се отнася до цената на суровината, Шуманов припомня изказването на министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих, че ако има сделка, се очаква повишение на цената до около 60 долара за барел.

Вижте повече във видеото с първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?