Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Търговските центрове се опариха от Черния петък

Д-р Александър Христов, ПР специалист, Invest/Or, 27.11.2016

Д-р Александър Христов, ПР специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Александър Христов, ПР специалист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Черният петък датира от съвсем скоро в България, през миналата година тази практика беше най-разпространена, като имаше няколко Ччерни петъка в няколко мола. През тази година това беше първият Черен петък в търговските центрове, което означава, че те са се опарили от тази практика. В цял свят тя работи в посока увеличение на оборота и намаляване на печалбите. В краткосрочен план подобни практики работят добре, но в дългосрочен не толкова. Това каза д-р Александър Христов, ПР специалист и преподавател в УНСС и Нов български университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or по темата заползите и рисковете за компании и клиенти около Черния петък.

Търговските центрове трябва да убедят магазините в тях да се включат в Черния петък, като много от брандовете, особено най-големите, не го правят по стратегически причини. Това е и причината Черният петък да работи при фирмените магазини, а не толкова при търговските центрове. Онлайн магазините пък печелят, като се опитват да привлекат сегмент от потребители, които по принцип не пазаруват онлайн. В България потребителите, които пазаруват онлайн, са по-малко, а Черният петък е привлекателна възможност да го направят.

Всяка промоция влияе негативно върху имиджа, но при Черния петък парадоксално може да се каже, че наблюдаваме обратното и дори има ПР ефект, каза д-р Христов.

Няма как да отречем и раздутите и нереални промоции, при които компаниите предварително повишават изкуствено цените, след което промоциите изглеждат по-привлекателни. Всичко това е възможно, защото хората нямат време да следят постоянно за флуктуации на цените. Има органи, които следят за подобни неетични практики, но те работят при сезиране, а не при самосезиране. Решението на този проблем е повече информирани потребители и реакция, когато забележим нещо подобно, каза експертът.

Вижте повече във видеото от втората част на предаването, която съдържа целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?