Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Регистрирането на Черния петък като търговска марка заплашва инициативата в дългосрочен план

Гергана Иванова, собственик на The Smarts, Invest/Or, 27.11.2016

Гергана Иванова, собственик на рекламна агенция The Smarts. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Гергана Иванова, собственик на рекламна агенция The Smarts. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тази година имахме голям интерес от страна на търговци и потребители към Черния петък. Регистрирането на фразата „Черен петък“ като търговска марка обаче повлия негативно на кампаниите, като се наложи те да бъдат променени, а голяма част от тях останаха блокирани. В дългосрочен план това може да има негативни ефекти върху инициативата. Това каза Гергана Иванова, собственик на рекламна агенция The Smarts в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Invest/Or.

Последните 4-5 години Черният петък започна да се практикува у нас, като представлява още един повод българските търговци да предложат добри намаления преди празниците. За България това е един много нов и привнесен повод за пазаруване, но той е логичен, тъй като е в периода преди Коледа.

Със сигурност има финансови изгоди за компаниите, но ползите не спират дотук. Някои компании търсят имиджов ефект. Като цяло ноември месец е не особено благодатен за пазаруване и организирането на Черен петък именно тогава подпомага продажбите. Клиенти в България, основно молове, декларират, че откакто са въвели Черния петък наблюдават ръст в оборотите от 13%-14% на месечна база. И тези продажби не идват за сметка на други, които са щели да бъдат реализирани, а представляват допълнително потребление от страна на клиентите.

Клиентите от своя страна все по-малко се хващат на фалшивите промоции и изкуствените намаления, тъй като хората се информират месеци преди да направят покупка благодарение на интернет и достъпа до информация. Много е трудно решените купувачи да бъдат излъгани чрез изкуствено завишени цени, които се намаляват в деня на промоцията, каза Иванова.

Вижте повече във видеото с първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?