Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Политическата ситуация у нас няма да бъде разчетена като симптом на икономическа криза

Лъчeзар Богданов от IndustryWatch, Invest/Or, 21.11.2016

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Вървим към нови избори, а във всяка такава ситуация бизнесът и гражданите в най-общ план плащат цената на забавени реформи и промени. Това заяви Лъчезар Богданов от IndustryWatch в неделя, 20 ноември, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Богданов коментира перспективите пред българската икономика след оставката на кабинета и в контекста на формирането на служебен кабинет и поредните предсрочни избори. По думите му в страната има политическа криза, но не такава, която в по-широк смисъл се разглежда като нещо изненадващо.

„Трябва да отчитаме, че последните години в България трудно се формира стабилно мнозинство. Волята на народа е такава, че в парламента имаме доста фрагментирано представителство, разнородни партии с различни приоритети. В този смисъл е до някаква степен очаквано да има по-нестабилни правителства и това да предполага по-чести размествания в политическото пространство. Това е картината през последните 5-6 години“, посочи Богданов.

„Всякакви инициативи, които изискват малко по-дългосрочна политическа воля, отпадат. Имаше доста очаквания по отношение на електронното правителство, реформите в енергетиката и в МВР. За съдебната система и прокуратурата вече от години едва ли не всеки ден се говори, там проблемите продължават да стоят. Същото важи и за реформите в образованието и пазара на труда, които могат да внесат малко повече качество, което на практика е бъдещето на българския бизнес“, казва икономистът.

„Всичко това дава един повтарящ се негативен сигнал, че това не е някакво изключение, а по-скоро закономерност и че не може да има твърде оптимистични очаквания за по-големи реформи, изискващи политическа воля. Това действа като червена светлина, или ако не червена – жълта, за всички, които биха правили планове за по-дългосрочни инвестиции в България“, допълва той.

Все пак сигналите, които България отправя към чуждестранните инвеститори и своите международни партньори, не са по-различни от други страни, където има чести избори. „Нека обърнем внимание, че в България няма безредици, бюджетът до момента е с излишък, ако няма някакви драматични промени, ще е балансиран, нямаме проблем с обслужването на дълга. Не мисля, че това ще бъде разчетено като симптом за някаква макроикономическа криза, а по-скоро политическа, където е по-трудно да се формират стабилни мнозинства с по-широк хоризонт на планиране и управление“, обяснява Богданов.

Икономистът от IndustryWatch не очаква домакинствата да променят особено много поведението си, защото все пак хората продължават да получават заплати и пенсии и няма криза, подобна на тази в Гърция миналото лято например. Друг е въпросът за инвестициите и най-вече за публичните инвестиции, като тук има два сценария. Какви са те, вижте във видеото с целия разговор:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?