Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Паритет евро/долар ще стимулира европейските износители

Пламен Пейчев от Trader.bg за валутните пазари в Invest/Or

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Не толкова доларът ще поскъпва, колкото еврото ще поевтинява, каза Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg в неделя в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира възродените прогнози за паритет между еврото и долара в контекста на победата на Доналд Тръмп и очакванията за затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ.

По думите му има голяма вероятност доларът да поскъпне, но има и други фактори, при това те са в Европа - Гърция и Италия. „Там безработицата продължава да стои на много високи нива - около 25%. Гърция вече няколко пъти беше изправена пред фалит. Предстои това да се случва отново, което би натежало на еврото и съответно би отслабило единната валута спрямо други валути“, коментира Пейчев. „Безработицата в Италия също е много висока и има голям дял на лоши ипотечни кредити, което тежи на италианските банки. Тези фактори не са за подценяване“, посочва той.

Що се отнася до Испания, където също има висока безработица, Пейчев отбелязва, че като цяло там картината се подобрява.

„Европейската централна банка наливаше пари за стимулиране на икономиката, но това не помогна особено и по-скоро показва, че регулаторът няма особени възможности“, допълва той. „Ако ЕЦБ реши да удължи програмата за стимули, това ще е проява на слабост, регулаторът на практика ще признае, че нещата не са добре“, казва още Пейчев.

„Ако се стигне до паритет между еврото и долара, в Европа това би било стимулиращо за износителите, защото продукцията им ще стане по-конкурентна на външните пазари. За България не виждам някакви големи позитиви, защото българският износ е насочен главно към еврозоната. Може да се очаква оскъпяване на стоки, внесени от страни извън еврозоната, например от САЩ или Китай“, смята главният дилър в Trader.bg.

Вижте повече във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?