Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Технологичните компании в САЩ могат да усетят много негативи от действията на Тръмп

Бойчо Попов в Invest/Or, 13.11.2016

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Доналд Тръмп беше избран за 45-ят президент на САЩ, а този изненадващ изход от президентската надпревара в САЩ плаши не един и двама инвеститори и индустрии. Една от индустриите, които могат да бъдат засегнати негативно от политиките и действията на Тръмп, ако той осъществи намеренията си, заявени по време на предизборната кампания, е технологичната.

Краткосрочните перспективи за технологичната икономика и за Силициевата долина не са добри, твърдят икономисти, запознати с платформата на Тръмп. Въпреки че самият Тръмп не беше съвсем наясно с платформата си по време на предизборната кампания, по-широките щрихи, с които той обрисува своя план за икономическата политика, не предвещават нищо добро за индустрията. Това каза главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов, който коментира темата в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Основните притеснения на технологичната индустрия от избирането на Тръмп за президент са свързани с няколко аспекта – световната търговия, контрола върху имиграцията и позицията на Тръмп срещу възобновяемите енергийни източници, каза Попов.

Технологичната индустрия в САЩ страда от липса на кадри, както навсякъде по света, и внасянето на работна сила отвън е важен инструмент за сектора. Международните операции на технологичните компании, които работят по целия свят, също могат да се отразят силно негативно на технологичните компании в Силициевата долина.

Лъч светлина от президентството на Тръмп идва от намеренията му да понижи данъка за върнати в Америка капитали от чужбина от 35% на 10%, коментира Попов.

Вижте повече във втората част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?