Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

България има интерес от подписването на споразумения за свободна търговия като СЕТА

Споразумението с Канада обаче ще има минимален ефект у нас

Доц. д-р Паскал Желев, преподавател по МИО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Паскал Желев, преподавател по МИО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като малка отворена икономика България трябва да се стреми към свободната търговия. Ние вече отдавна сме избрали този път на интеграция в световната икономика и така или иначе функционираме в една конкурента среда, като неконкурентните компании вече са пострадали от либерализацията. България единствено би могла да бъде благоприятствана от нови пазарни възможности. Това каза доц. д-р Паскал Желев, преподавател по международни икономически отношения в УНСС, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира темата за търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА в контекста на икономическите ползи и загуби.

Когато две държави сключват споразумение за свободна търговия, те винаги изхождат от своите национални интереси, които са добре изяснени. Винаги при подобни споразумения има губещи и печеливши, но нетният ефект е положителен. Групите, които губят обаче са по-организирани и гласът им се чува повече, защото те са по-силно засегнати, а изгодите са разпространени сред множество групи от обществото.

От СЕТА ще спечелим всички ние като потребители, тъй като ще можем да потребяваме продукти на по-ниска цена и ще имаме по-голям избор, каза Желев. Производителите, които са конкурентоспособни също ще спечелят от свободната търговия, тъй като ще имат достъп го по-голям пазар.

Губещите са тези, които не са достатъчно конкурентоспособни и разчитат на субсидии или протекционистични мерки.

Селскостопанският сектор е чувствителен и Канада и другите развити страни субсидират този важен сектор. Именно затова основният отпор срещу споразумението идваше от Валония – една област, която през 70-те и 80-те години преживя индустриален упадък. Сега във Валония на всеки трима души се пада по една крава. Тоест това е един селскостопански регион, който би бил силно засегнат от либерализация в търговията, коментира Желев.

Канада е на 54-о място по отношение на износа на България, а по отношение на вноса – 59-о място за 2015. Тя не е от основните търговски партньори на България, а търгуваните обеми са малки, което значи, че тя е с малка важност за страната. СЕТА не би трябвало да има някакъв голям ефект върху външната търговия на България.

Вижте повече във видеото от първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?