Invest/Or?

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Без споразумение Русия-ОПЕК петролът може да тества дъната от началото на годината

Георги Георгиев, портфейлен мениджър, Карол Капитал Мениджмънт с анализ на петролния пазар

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Движението на петролните пазари през последните няколко седмици беше продиктувано от решението на ОПЕК при срещата в Алжир, когато беше обсъдено едно евентуално намаляване на обема производство. Инвеститорите бяха окуражени от това Саудитска Арабия да се включи в тези понижения. Това каза Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт в предаването InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria.

Инвеститорите на петролния пазар отдавна чакаха договорка и с участието на Русия, друг е въпросът обаче, че Русия и ОПЕК много трудно стигат до някакво съгласие и много трудно го изпълняват след това.

Русия вероятно все още няма никакви договорки със Саудитска Арабия и затова се получава и разминаването в позициите на най-големите руски петролни производители Роснефт и Лукойл. Аз не очаквам да има такива договорки, тъй като Русия е в пика на производството си. Просто Путин се опитва да успокои пазара, защото в момента ценовите нива на петрола са достатъчно добри за Русия и Саудитска Арабия, каза Георгиев.

Колкото повече расте цената, толкова повече играчи ще влизат на пазара, така че едва ли цената ще стигне много над $60 за барел.

Нормално е ако цената на петрола пада и цените по родните бензиностанции да вървят надолу, допълни той.

Възможно ли е при липса на споразумение на следващите срещи на ОПЕК в края на октомври и в края на ноември петролът да поевтинее до $40 за барел? Вижте повече във видеото от първата част на предаването:

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?