Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

УЕФА заменя Шампионска лига?

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, Index Sport, 28.03.2019 г.

УЕФА най-вероятно ще се ориентира към създаването на турнир, който да замени „Шампионска лига“ от 2023 г. Това каза Александър Костадинов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването Index Sport.

Всеки един отбор, който ще участва в лигата, ще има подсигурени около 900 млн. евро. Сумата е уникална и никога подобни финанси не са отпускани“.

Единствените пречки на този етап са как и по какъв начин ще се изпълнява турнира, защото познатият досега формат на провеждане на мачовете през седмицата спомогна за гледаемостта на повечето двубои от "Шампионска лига".

„Интересното е, че проектът ще се провежда през уикенда или тогава, когато са вътрешните първенства на всички държави. Хаосът обаче ще е възможен, защото УЕФА и отборите ще трябва да подсигурят една точна програма, която по никакъв начин да не се различава от тази, създавана от ръководството на всеки един клуб“.

Това, което смятат да направят от УЕФА, е да има 16 големи отбора, които да са основатели на този турнир, докато останалите ще бъдат третирани като гости.

Има идея турнирът да стане от 24 отбора, но за нея ще се мисли допълнително“.

Тук е важно да се подчертае, че българският шампион, който и да е той, няма да има шанс да се изправи срещу никой от тези отбори, защото това е съвсем отделен шампионат на най-скъпите клубове, с най-високите коефициенти, подчерта Костадинов.

На фона на тази лига ще бъде създадена и Лига Европа 2, която ще е точно за малките държави, а класирането ще се създава по съвсем различен начин“.

"Отборите имат интерес, защото това далеч не е само спортен проект, а идея с много финансови перспективи", добави Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria.

 

Последни новини
Още от Index Sport