Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Буреносните облаци над Челси и новият клуб на "Сити Футбол Груп"

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 27.02.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните 10 дни буреносни облаци се изсипаха над отбора на Челси, след като загубиха финала срещу Манчестър Сити драматично през уикенда, а малко преди това FIFA излезе с огромна санкция към клуба, наложена не заради нарушение на финансовия феърплей, а този път за нарушение на правилата по отношение на играчите, които не са навършили пълнолетие. Това каза водещият Александър Костадинов в предаването Index Sport.

"Глобата, наложена на отбора от Лондон е от порядъка на 600 хил. швейцарски франка, а самата футболна асоциация на Англия е глобена с 510 хил. швейцарски франка. Това означава, че отборът в следващия трансферен прозорец няма да може да привлича нови състезатели. Това е голяма драма за треньора, който искаше да подсили някои звена от тима. Челси е успял да наруши регламентът в стотина случаи, подписвайки договори с футболисти, които са под 18-годишна възраст. Това са футболисти, които са извън ЕС, които не са в еврозоната, където правилата са по-различни и там те могат да подписват договори и до 16 години. В конкретния случай договор не може да бъде подписан преди навършването на 18 години на играчите", посочи Костадинов.

Според правилата на FIFA, които водещият цитира, се забранява привличането на непълнолетни играчи, освен ако родителите им са емигрирали по причини, които нямат общо с футбола - икономически емигранти или бягащи от война или отборът на въпросния играч се намира на 50 км максимално разстояние от границата на държавата, в която идва състезателят.

"Тези правила Челси е нарушил в над 100 случая, точно заради това нарушенията, изнесени от медиите са последвани от огромните санкции. Тук Челси веднага завежда възражение относно тези санкции и в рамките на тези 6 месеца, захващайки летния трансферен прозорец, Челси ще може да извърши входящи трансфери. Докато не приключи делото клубът ще може да продава и да купува футболисти", уточни Костадинов.

Костадинов каза още, че този казус няма да пречи за продажбата на играчи от женските отбори на Челси.

За инвестицията във футбола не само от любов към играта, а и отчитайки далечните бизнес перспективи в това да притежават футболен отбор, дори да е на другия край на света, по тази тема направи коментар водещият Цветин Филипов в предаването Index Sport.

"Собствениците на Манчестър Сити съвсем скоро придобиха своя 7-ми футболен клуб в портфолиото си на инвеститори в най-популярната игра в света. Джиуниу, който играе в Сичуан, в третото ниво на китайския футбол, се състезава на стадион за 27 хил. души и влиза в групата на "Сити Футбол Груп", в който са още ФК Ню Йорк (САЩ), Мелбърн Сити (Австралия), Йокохама Маринос (Япония), Атлетико Торк (Уругвай) и Жирона (Испания). Това е поредица от инвестиции в отбори, които не са толкова известни, но пък собствениците на Сити казват, че вярват изключително в бъдещето на китайския футбол, а чрез този клуб се надяват да открият и други футболни таланти от Китай", каза Филипов.

Гледайте коментарите във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от Index Sport