Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Каква е рецептата за развитието на баскетбола в България

Мартин Механджиев, председател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) и изпълнителен директор на БК "Септември", Index Sport, 22.02.2019

Мартин Механджиев, председател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) и изпълнителен директор на БК "Септември". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Механджиев, председател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) и изпълнителен директор на БК "Септември". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за Националната аматьорска лига по баскетбол се роди през 2011 г. През сезон 2011/2012 г. в НАЛБ участваха 6 отбора. През настоящия сезон има 49 отбора, като това развитие е добър атестат за дейността на екипа в баскетболната организация. Това каза Мартин Механджиев, председател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ) и изпълнителен директор на БК "Септември", в интервю за репортера Цветан Кръстев, излъчено в предаването Index Sport.

Някои от играчите на НАЛБ получават предложения от чуждестранни клубове, където продължават професионалната си кариера.

"НАЛБ се стреми да помага със сертификати и препоръки на състезателите, които искат да продължат пътя си, свързан с баскетбола извън пределите на България. Целта ни е да помагаме на всички, които искат да продължат с баскетбола, без значение къде ще бъде това".

Баскетболната организация не генерира приходи от продажба на билети, обяснява Механджиев.

„Входът на мачовете е свободен и никога не е бил платен. За нас е важно да предоставим възможност на хората да гледат всички мачове. Положително е, че много майки с малки деца идват в залата. Ние искаме да развиваме и популяризираме баскетбола в България“.

Един от начините това да да се осъществи максимално добре е входът да бъде свободен, заявява той.

Той разказва и за дейността си като изпълнителен директор на БК „Септември“.

„Целта ми като изпълнителен директор на „Септември“ е да спомогна за по-добрата организация в клуба, от което най-големи печеливши да са децата в школата и техните родители“.

Децата в школата на клуба се увеличиха значително, откакто заемам поста на изпълнителен директор, разказва Механджиев.

Той отбелязва, че има сериозна разлика в броя на мачовете в НАЛБ и държавните първенства за подрастващи.

НАЛБ не среща подкрепа от Българската федерация по баскетбол (БФБ), обяснява председателят на организацията.

„Българската федерация по баскетбол се стреми да пречи на дейността на НАЛБ, вместо да я стимулира. БФБ е организацията, която би следвало да бъде най-заинтересована от развитието на дейността на НАЛБ, а не обратното“.

Изявлението на Механджиев относно действията на БФБ поражда повече въпроси, отколкото отговори. Умишлено ли се спъва развитието на спорта в България? Защо баскетболната федерация не стимулира дейността на друга баскетболна организация? Има ли някой интерес от възпрепятстването на частна инициатива като НАЛБ? И още много въпроси, но едно е сигурно. Единственият губещ при липса на промени в правилната посока би бил българският баскетбол, завършва Цветан Кръстев в своя репортаж.

Във видео материала може да гледате целия репортаж.

 

Последни новини
Още от Index Sport