Index Sport

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

Федерациите, парите и новите технологии във футбола

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 12.02.2019

За да го има спорта в България необходимият за подготовка на спортистите финансов ресурс се разпределя от федерациите. Кои федерации какви субсидии получават като бюджет през 2019 г. и за какво ги планират, е темата на предаването Index Sport с водещи  Александър Костадинов и Цветин Филипов.

"Спортът, който ще получи най.добро финансиране от Министерството на младежта и спорта през годината е олимпийски". Това съобщи водещият Цветин Филипов.

"Става дума за борбата. Министерството отделя финансов ресурс в две направления - олимпийска подготовка и спорт за високи постижения. Борбата е златен медалист по отношение на средствата, които ще бъдат отделени, за олимпийска подготовка спортното ведомство отделя на "Силвия спорт" 1 536 230 лв., а за спорт за високи постижения, отново при борбата отиват 1 500 000лв. Субсидията на спорта борба получава 3 млн. лв. за подготовката си, като не трябва да забравяме и предстоящата олимпиада в Токио през 2020 г. и тези пари са оправдани", посочи Филипов и допълни, че едно от момчетата, на които България ще разчита изключително много за добро представяне на страната ни през олимпиадата през 2020 г., е Даниел Александров, който има потенциал на световно ниво.

Освен борбата, в първа група по субсидии попада Българската федерация по волейбол, около 2,200 млн. лв., както и други федерации с олимпийски спортове - Българската федерация по художествена гимнастика, Българската федерация по лека атлетика, Българската федерация по бокс, Българската федерация по вдигане на тежести, Българската федерация по таекуондо и Българската федерация по карате. Това солидно субсидиране на последната не трябва да ни изненадва, на идната олимпиада в Токио спортът за пръв път ще бъде включен в олимпийското семейство на спортовете, съобщи Филипов.

Разпределението на парите за спорт е в 5 групи, олимпийският спорт, попаднал във втора група по финансиране, е джудото, като федерацията получава почти 325 хил. лв. за олимпийска подготовка и още 476 500 лв. за спорт за високи постижения.

Водещият Александър Костадинов отбеляза, че ръстът в спортното финансиране у нас от държавата се увеличава процентно през всяка година, което говори, че държавата наистина обръща внимание на спорта. 

Водещият разказа за една симбиоза между високите технологии и спорта, в който се инвестират най-много средства - футбола. "Щатският технологичен гигант Intel успя да сключи договори с Арсенал, Ливърпул и Манчестър Сити, клубовете не са случайно избрани, те са най-популярните като гледаемост английски футболни отбори. Феновете на отборите им ще могат да наблюдават най-новия технологичен модел на мач, наречено "потапящо изживяване". Чрез него всеки фен ще вижда чрез 3D визуализация всяко нещо, което се случва на терена", каза още Костадинов.

Кои са другите групи по субсидиране, както и новото технологично въведение във футбола- вижте във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Index Sport