Index Sport - архив

Всяка делнична вечер от 20:00 до 20:30 часа

Водещи: Александър Костадинов и Цветин Филипов

$7 млрд. похарчиха футболните клубове за трансфери през 2018

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 05.02.2019

За спорта 2019 г. започна грандиозно. На 31 януари в полунощ бе затворен зимният трансферен прозорец, а FIFA излезе с поредната финансова класация за отделените пари, които клубовете са похарчили за трансфери през 2018 г. А числото е голямо и сумата е най-високата до този момент в историята на футбола - 7,03 млрд. долара са похарчили за трансфери на футболисти клубовете. Това каза водещият Александър Костадинов в предаването "Index Sport"

"Ако направим сравнение със същия период на 2017 г., това е сума с около 700 млн. долара по-висока, тогава тя е била 6,3 млрд. долара. Една друга статистика посочва числото от преотстъпени, дадени под наем и продадени футболисти за 2018 г. - те са били 16 553, такъв е и броят на трансферите".

Костадинов цитира и друга част от статистиката на FIFA, според която се посочва, че е най-голям броят закупени футболисти от Бразилия, 1753 са трансферите с тях, в класацията следват аржентинците, които са с 891 трансфера и британците 693. Според сумата, похарчена за тях отново на първо място в класацията са бразилците - 1, 154 млрд. долара са отделените пари за тях, в класацията на второ място са френските футболисти със сумата, дадена за техни трансфери от 732 млн. долара, а на трето място са испанците със сумата от похарчени за тях  596,6 млн. долара. Като шампиони по харчене за 2018 г. са английските клубове, посочи още Костадинов - те отделят най-много пари за заплати.

Водещият Цветин Филипов посочи в предаването Index Sport, че 78,2 % от тези трансферни суми идват от европейски отбори. В тази връзка той насочи вниманието към "големите трансфери, които се подготвят сред футболните грандове на Стария континент".

"Следващата новина отново е фокусирана върху трансфер - коментира се, че Реал Мадрид е подготвил 100 млн. паунда за привличането на Маркъс Рашфорд от Манчестър Юнайтед, според информацията на английските медии. Според медията предложението ще бъде направено малко преди летния трансферен прозорец, тъй като клубът иска да има предимство в битката за младия футболист, който не спира да изумява феновете си", посочи Филипов.

Гледайте коментарите във видео материала.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Index Sport