Прогноза: Без сериозни промени в цените на жилищата за 2020 г.

Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“, "В развитие", 25.12.2019

През 2020 г. пазарът на жилища у нас ще продължи да е балансиран, няма да има големи изненади. Може да има леки корекции в ценовия диапазон за новото строителство и за затворени комплекси. Това каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“, в интервю за предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Тенденцията в последните години е за търсене на затворени комплекси -  те продължават да са доста предпочитани предимно от младите семейства", посочи тя. 

80% от купувачите купуваха  в рамките на три месеца. Тристайните апартаменти бяха най-търсени през годината. 

По думите й новото строителство е много търсено от млади семейства, за които това е първи дом или са искали да се разширят. 

Тази година се наблюдава и това, че са търсени имоти с допълнителни помещения, в които да се съхраняват вещи.

Другата тенденция на тази година, е че все повече хора предпочитат да купят готови апартаменти, завършени, дори и обзаведени, така че може би това ще е и тенденцията на 2020 г. 

Най-търсени в София остават южните райони - "Манастирски ливади", "Кръстова вада", "Борово", след тях са "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток", "Гео Милев" и традиционно центъра. 

"Има изравняване на предлагане и търсене. Цените се запазиха в диапазона, в който бяха през 2018 година. Има леки покачвания за определени апартаменти в определени райони", посочи  тя. 

Наблюдавахме висока активност през цялата година. Клиентите не купуваха на всяка цена, но когато излезе желаният от тях имот, те бързо вземаха решение. 

За инвестиция предимно се купуват двустайни апартаменти, защото те са по-търсени за даване под наем. "Районите около метрото, в центъра и около университетите са локациите", заяви експертът. 

Още по темата

Пазарът за наемите е доста стабилен и динамичен тази година и тук вече търсенето е повече от предлагането - около метрото и университетите. "Това е тенденция", каза Атанасова. 

"Цените на наемите станаха стабилни тази година и догодина ще останат по същия начин. Цените се определят от това какъв е имотът, какво е търсенето, дали е ново или старо строителство", обясни тя. 

По думите на госта проблемът на старото строителство е сградният фонд, който е в недобро състояние, неподдържани входове, ненаправени фасади, неразбирателства на многото наследници. "Това са сред основните неща, които движат пазара", каза имотният експерт. 

Гледайте цялото интервю във видеото.

Последни новини
Още от Предавания