2016 - втора рекордна година за пазара на инвестиционни имоти в Европа

Над 50% от инвеститорите очакват Brexit да стимулира наемите на бизнес имоти в континентална Европа

Прага. Снимка: Freeimages.com Прага. Снимка: Freeimages.com

Тази година се очертава да е втората най-активна от гледна точка на инвестиционни обеми след рекордните инвестиции, отчетени през 2015 г..

Пазарът на инвестиционните имоти в ЕС ще продължи засилването си и през 2017, независимо от политическите трусове, а това ще е последвано от спад на доходността, сочи проучване на консултантската компания Knight Frank, базирано на анкета сред 150 инвеститори, съобщава Investor.bg, позовавайки се на property-magazine.eu.

Повече от половината от анкетираните инвеститори смятат, че излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) в крайна сметка ще насърчи сделките за наем на бизнес имоти в континентална Европа. Една трета от участниците в проучването обаче не възнамеряват да променят стратегиите си, които включват и инвестиции на Острова.

Въпреки продължаващата политическа несигурност и шум около рисковете за бъдещето на интегрирана Европа, водещите показатели сочат, че европейската икономика продължава по пътя на умереното възстановяване, подчертава консултантската компания.

Активността на наемателите на много от европейските пазари е изключително силна, което тласка нагоре и наемите на площите, най-вече във водещите градове. На някои пазари наемните равнища почти достигат пиковите равнища отпреди 10 години.

Експертите наблюдават, че се засилва и търсенето на площи в по-второстепенните европейски градове. Основен двигател са творческите и технологични индустрии.

Чисто географски най-предпочитани ще останат водещите пазари в континентална Европа. Германия се очертава като лидер, а около 10 на сто от анкетираните разглеждат възможностите и в държавите то Бенелюкс.

Очаква се да продължи подобряването на периферните европейски пазари заради търсенето на активи с по-висока доходност. Пазарен лидер се очертава да е Испания, която вече привлича сериозни обеми от страна на инвеститори в подценени проблемни имоти.

Повече от една трета от участниците в проучването посочват индустриалните и логистични имоти като предпочитан актив в портфейлите им за 2017 г. Това отчасти отразява и силата на търговския сектор, който продължава да преработва веригите си за доставки.

Почти една четвърт от инвеститорите планират да се насочат към специализирани активи – хотели, болници, студентски жилища и т.н. Плановете им отразяват апетита за диверсификация на инвестициите и по-висока доходност, както и желание да се възползват в дългосрочен план от структурните промени в демографията в Европа.

 

Последни новини
Още от Имоти