Стабилизиране на имотния пазар в Естония

Нетните заплати на жителите на столицата са нараснали с 8,5% и надхвърлиха силното увеличение на цените на апартаментите

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Сегашното състояние на естонския пазар на недвижими имоти може да се опише с думата "стабилизация", смятат от Arco Real Estate, която е собственост на естонската Arco Vara Group, пише Investor.bg

Докато през изминалата година общият оборот от сделките на естонския пазар на недвижими имоти и средната цена на всяка от тях растяха по-бързо от броя им, то последните данни показват ясни знаци на стабилизация, посочват от агенцията.

През първото тримесечие на 2016 са направени 10 402 сделки с недвижими имоти, което почти се равнява на сделките за същия период на миналата година – 10 265. Въпреки ръста на броя сделки общата им стойност е намаляла от 594 милиона евро за 2015 до 573 милиона евро за 2016.

Приблизително две трети от сделките на естонския пазар на недвижими имоти са реализирани в Талин и околностите му, което прави пазара концентриран в столицата. 

Най-активният сегмент на пазара на недвижими имоти в момента е на пазара на жилищните имоти и по-конкретно на апартаменти. През първото тримесечие на годината са направени 5685 сделки, с което се бележи спад от 5%. За сметка на спада в броя на сделките общата им стойност се увеличила с около 5% - от 285 милиона евро през 2015 до 302 милиона евро през 2016.

Забелязва се ясна тенденция при интересите на купувачите на недвижими имоти, основно те са насочени към апартаментите ново строителство.  Новите апартаменти са предпочитани пред старото строителство, тъй като на вторичния пазар за реновирани жилища се иска по-висока цена и продавачите не са готови да преговарят.

Броят на обявите за нови апартаменти остава висок. Само в Талин се продават апартаменти в около 100 инвестиционни проекта.

Банките направиха изискванията за жилищните кредити още по-строги тази година, което донякъде охлажда ентусиазма на купувачите. Въпреки това през първото тримесечие се наблюдава подобрение в достъпността на имотите в Талин в сравнение с отминалата година. Нетните заплатите на жителите на столицата са нараснали с 8,5% и надхвърлиха силното увеличение на цените на апартаментите.

Според проучване, проведено от Асоциацията на компаниите за недвижими имоти (EKFL),  от тази година се очаква стабилизиране на цените на недвижимите имоти и ръст в броя на сделките, в което те виждат възможност за увеличаване на оборота и броя на служителите си.

Последни новини
Още от Имоти