Икономическото възстановяване на Австрия от коронавируса ще отнеме 3 години

Графика на деня за 21 април

Икономическото възстановяване на Австрия от коронавирусната криза може да отнеме 3 години. Графика: Bloomberg Икономическото възстановяване на Австрия от коронавирусната криза може да отнеме 3 години. Графика: Bloomberg

Може да отнеме 3 години на австрийската икономика да се възстанови от коронавирусната пандемия, въпреки че алпийската страна беше сред първите, които подновиха работата на част от компаниите си след въвеждането на строги мерки за овладяване на кризата, съобщава Bloomberg.

До това заключение са достигнали група австрийски икономически изследователи, които публикуваха своите открития във вторник чрез Международния институт за приложен системен анализ във Виена.

Изследователските модели показват, че нивото на безработица в Австрия ще се повиши до 10.5%, ако рестрикциите срещу Covid-19 останат в сила до средата на май. Отлагането на възстановяването на пълната икономическа активност до юни ще доведе до 12% безработица в края на годината.

Според изследователите брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с между 4% и 6% през 2020 г., като очакванията им са той да не се възстанови до предкризисните нива до 2022 г. 

Последни новини
Още от Графика на деня