Румъния е най-засегнатата от коронавируса страна в Източна Европа

Графика на деня за 31 март

Румъния е най-засегнатата от коронавируса източноевропейска държава. Графика: Bloomberg Румъния е най-засегнатата от коронавируса източноевропейска държава. Графика: Bloomberg

Смъртните случаи от коронавируса в Румъния се увеличават, след като десетки хиляди граждани на страната се завърнаха от Италия и Испания, съобщава Bloomberg. Така Румъния се превърна в най-засегнатата от пандемията държава в Източна Европа.

Смъртните случаи на заразени с Covid-19 нараснаха до 69 за последните 24 часа, като над 2100 са заразените в Румъния. Това е почти общият брой на жертвите на заразата в Унгария, Полша и Чехия. Последните две държави, заедно с Румъния, бяха след първите, които обявиха строги мерки в борба с разпространението на вируса, след като Италия замрази почти всички аспекти на публичния живот по-рано този месец.

Малък град в северната част на страната - Сучава, е епицентърът на заразата в Румъния, като почти половината от смъртните случаи произхождат от болница, в която лекарите и медицинските сестри също се заразяват. Градът, известен със статута си на религиозно културно наследство от ЮНЕСКО, беше поставен под пълна карантина във вторник в опит да се ограничи разпространението на заразата. Властите изчисляват, че още над 1000 са потенциалните заразени, чиито случаи не са установени. 

Последни новини
Още от Графика на деня