Германия се изправя отново пред опасността от рецесия

Графика на деня за 7 февруари

Германското индустриално производство се свива през декември. Графика: Bloomberg Германското индустриално производство се свива през декември. Графика: Bloomberg

Германия се изправя отново пред опасността от потенциална рецесия, след като отчете най-сериозното свиване в индустриалното производство след глобалната финансова криза, съобщава Bloomberg.

3.5-процентният спад на производството през декември е регистриран ден, след като доклад показа забавяне на поръчките към заводите с най-бързия темп от повече от десетилетие. Това предполага, че най-голямата европейска икономика може да се свие в края на 2019 г. според Bloomberg Economics, като оттласкването от дъното изглежда все по-трудно на фона на коронавируса, който засегна глобалния бизнес.

Германия е засегната от търговските напрежения, Brexit и климатичните промени, които затрудняват автомобилните производители, а последните данни помрачиха оптимизма, че икономиката на страната може скоро да се възстанови. Изследвания показаха подобрени нагласи към икономическите перспективи, но данните продължават да са по-слаби, отколкото икономистите очакваха.

Данните за БВП на Германия се очаква да бъдат публикувани следващата седмица, като свиване може да поднови настояванията за фискални стимули.

Последни новини
Още от Графика на деня