Пекин обмисля понижаване на целта за растежа през 2020 г. заради коронавируса

Графика на деня за 3 февруари

Китайските власти оценяват дали целта за икономически растеж тази година трябва да бъде намалена като част от по-широк преглед за това как плановете на правителството ще бъдат засегнати от коронавируса, твърдят запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Пекин обикновено обявява годишната цел за растежа през март, след като е била одобрена на годишното заседание на Централната годишна икономическа работна конференция през декември. Икономисти очакваха, че Китай ще се стреми към ръст на БВП от „около 6%“ през 2020 г., след като си постави за цел ръст от между 6 и 6.5% през 2019 г.

Промяната на целта няма да е изненада за инвеститори и икономисти, които вече се подготвяха за по-слаб растеж от предишните очаквания на фона на заплахи за търсенето и относно веригата на доставки от страната.

Bloomberg Economics смята, че растежът може да се забави до 4.5% през текущото тримесечие.

Китайската централна банка инжектира на пазара 150 млрд. юана (21.4 млрд. долара) в понеделник, използвайки 7-дневни и 14-дневни репо сделки. Лихвите и по двете бяха намалени с по 10 базисни пункта за осигуряване на по-висока ликвидност. 

Последни новини
Още от Графика на деня