Германия повиши очакванията за растежа на икономиката си

Графика на деня за 29 януари

Германското правителство повиши очакванията си за ръста на икономиката през 2020 г. Графика: Bloomberg Германското правителство повиши очакванията си за ръста на икономиката през 2020 г. Графика: Bloomberg

Германското правителство повиши прогнозата си за растеж за тази година и обеща инвестиции, за да поддържа конкурентоспособността на най-голямата европейска икономика на фона на предизвикателствата от дигитализацията, климатичните промени и застаряващото население, съобщава Bloomberg.

Първата голяма оценка на администрацията за тази година идва на фона на сигнали, че Германия оставя най-тежките проблеми зад гърба си. Свиването в автомобилната индустрия и рецесията в производствения сектор засегнаха икономическия растеж през миналата година, като БВП на Германия се увеличи с едва 0.6% за 2019 г. - най-слабото му представяне от 2013 г. насам.

Сега правителството очаква растежът да се ускори до 1.1% през 2020 г., което е повишение спрямо предишните прогнози за ръст от 1%. За 2021 г. прогнозът е разширяването да достигне 1.3%, като министърът на икономиката Петер Алтмайер обаче заяви, че ситуацията би трябвало да се подобри.

„Настоящият растеж не може да се приеме за задоволителен“, заяви Алтмайер. Според него трябва да се ускори растежа на икономиката, конкурентоспособността и производителността. „Само тогава ще видим необходимите инвестиции в бъдеще“, добави той.

Новите прогнози са в съответствие с актуализираните очаквания на Международния валутен фонд от миналата седмица, който също отбеляза, че успокоението в търговските напрежения между САЩ и Китай е добър сигнал за глобалния растеж.

Икономистите обаче не са така уверени в очакванията на правителството. В проучване този месец те прогнозираха 0.6% ръст на икономиката на Германия през 2020 г., въпреки че очакват темпът на растеж да се подобри през втората половина на годината.

Последни новини
Още от Графика на деня