За увереността в икономиката на еврозоната вероятно най-лошото предстои

Графика на деня за 30 октомври 2019 г.

Доверието на потребителите в икономиката на еврозоната намалява. Графика: Bloomberg Intelligence Доверието на потребителите в икономиката на еврозоната намалява. Графика: Bloomberg Intelligence

Увереността в икономиката на еврозоната продължи своя спад този месец на фона на предупрежденията на Европейската централна банка (ЕЦБ), че вероятно най-лошото още не е настъпило, пише Bloomberg.

Заедно с продължаващия спад в индустриалното производство потребителските настроения се намират на шестгодишно дъно, а домакинсвата са все по-малко склонни да харчат. Това може да доведе до допълнителни рискове за растежа, доколкото европейската икономика вече изпитва несигурности и прогнозите са да има минимален ръст през третото тримесечие.Настроенията се влошават във всички сектори, освен в строителството.

Още по темата

Проучването на Европейската комисия е последното от редица разочароващи доклади за икономиката на еврозоната, след като ЕЦБ одобри нова порция от монетарни стимули през септември. Отиващият си управител на централната банка Марио Драги оправда взетите мерки с продължаващите заплахи от страна на търговията и геополитическата несигурност, които причиняват все по-сериозни щети върху вътрешното търсене.

Последни новини
Още от Графика на деня