СТО понижи рязко прогнозата си за растежа на световната търговия

Графика на деня за 1 октомври

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Глобалната икономика отправи ясни предупредителни сигнали във вторник, след като вълна от данни показа задълбочаване на забавянето в производствения сектор, свиване на износа и влошаване на бизнес нагласите, съобщава Bloomberg.

С ескалацията на търговската война между САЩ и Китай индустриални директори от Япония и Русия до Германия и Италия алармираха за спадове в бизнесите, докато Световната търговска организация (СТО) намали прогнозите си за растежа на световната търговията до най-ниските нива от десетилетие.

Търговията със стоки ще нарасне с 1,2% през тази година и 2,7% през следващата, след като отбеляза ръст от 3% през 2018 г., посочи СТО в свой доклад във вторник.

Настоящата прогноза на базираната в Женева организация отчита рязък спад спрямо априлската си оценка, когато очакванията бяха за 2,6-процентен ръст на световната търговия през 2019 г. и 3% през следващата година.

„Влошаващите се перспективи за търговията са тревожни, но не е неочаквани“, посочи директорът на СТО Роберто Азеведо.

„Търговските конфликти увеличават несигурността, което кара някои бизнеси да отлагат инвестициите, насочени към повишаване на производителността, които са съществени за повишаването на стандарта на живот. Създаването на работни места също може да бъде засегнато, тъй като компаниите наемат по-малко служители за производство на стоки и услуги за износ“, добавя той.

Последни новини
Още от Графика на деня