Спредът T-Mobile и Sprint

Графика на деня, 21 май 2019

Разликите между офертата на T-Mobile и цената на акцията на Sprint. Графика: Bloomberg Terminal Разликите между офертата на T-Mobile и цената на акцията на Sprint. Графика: Bloomberg Terminal

Спредът между оферираната цена на T-Mobile за Sprint и цената на акцията на Sprint – индикатор за риска пред сделката, рязко се понижи, съобщи Bloomberg.

Акциите на Sprint поскъпнаха с 19% до 7,34 долара, а T-Mobile отбеляза 3,9% ръст до 78,29 долара.

Министерството на правосъдието на САЩ е разтревожено, че обединението на третия и четвъртия безжичен доставчик в страната може да навреди на конкуренцията и е против сливането, съобщава Bloomberg, цитирайки неназован източник, запознат с поверителната информация.

Антитръстовият отдел може би се тревожи, обещанията на компаниите да ускорят разполагането на новото поколение безжична технология, известна като 5G  да не навреди на потребителите, при положение, че се сливат два национални доставчика, каза Аманда Уейт, юрист по антитръстово право в Norton Rose Fulbright във Вашингтон.

„Министерството на правосъдието и Федералната комисия по комуникации на САЩ се разминават в мненията си, защото имат различни стандарти за оценка”.

Дали компаниите могат да предложат отстъпки, които да задоволят Министерството на правосъдието зависи от вида на притесненията на антитръстовия отдел, каза Блеър Ливайн, анализатор в New Street Research и бивш секретар на FCC.

Ако опасенията на антитръстовия отдел се ограничават до конкуренцията на пазара на предплатени телефонни услуги, тогава потребителите на безжични услуги плащат периодично, без абонамент. Това е поправимо, каза Ливайн. Но Министерството на правосъдието на САЩ се тревожи, че сделката би оставила само три национални играчи, което е голямо предизвикателство.

Ако Министерството на правосъдието, което рядко си противоречи с FCC, реши да оспори сделката, правителството ще трябва да я блокира.

Последни новини
Още от Графика на деня