Очакванията за лихвите през 2019

Графика на деня, 28 ноември 2018

нетните позиции на долара в жълто спрямо спот индекса на долара на Bloomberg в бяло и FDTR в синьо. Графика: Bloomberg Terminal нетните позиции на долара в жълто спрямо спот индекса на долара на Bloomberg в бяло и FDTR в синьо. Графика: Bloomberg Terminal

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че „дори малко не е доволен” от гуверньора на Фед Джеръм Пауъл.

Атаките срещу Фед биха могли да се използват за доказателство за разединението на администрацията и централната банка на САЩ, което би навредило на американската валута. Възможно е дори да предизвика „многогодишен” спад според JPMorgan Asset Management, цитиран от Bloomberg.

Графиката показва нетните позиции на долара в жълто спрямо спот индекса на долара на Bloomberg в бяло и FDTR в синьо.

Дебатът за темповете на затягане на монетарната политика в САЩ догодина се засили тази седмица преди речта на Пауъл, който се очаква да даде знаци за увеличението на лихвите догодина.

Вицепредседателят на Фед Ричард Кларида подкрепи плавното повишение на лихвите преди речта на Пауъл в сряда.

Кларида каза, че рисковете за икономиката на САЩ са „леко клонящи към понижение”, докато президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард бе по-предпазлив и каза, че властите трябва да следят за евентуални „пропуквания” в американското възстановяване и че ръстът ще се забави през 2019 и 2020.

 

SHCOMP спрямо SPX. Графика: Bloomberg Terminal=

Инвеститорите очакват много и от срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин в Аржентина тази седмица на фона на ексалиращата търговска война между двете страни. Тръмп е готов за сделка с Китай, но и за налагане на нови мита върху вноса на стоки от Китай, ако преговорите не донесат напредък, съобщи Bloomberg, цитирайки Лари Къдлоу, топ съветник на президента Тръмп по икономическите въпроси.

„Много ще зависи от вида на коментарите, които ще чуем от срещата”, каза Масимилиано Бондури, основател и директор на SGMC Capital в Сингапур.

„Не очакваме да чуем, че няма да има сделка, очакваме някакви официални коментари, че преговорите ще продължат, но все още не е постигнато споразумение, така че това ще натежи на усещането за риск на глобалните пазари”.

Последни новини
Още от Графика на деня