Още петрол

Графика на деня, 4 октомври 2018

Производството на петрол на Саудитска Арабия в бяло и на Русия в синьо, 2005-2018. Графика: Bloomberg Terminal Производството на петрол на Саудитска Арабия в бяло и на Русия в синьо, 2005-2018. Графика: Bloomberg Terminal

Саудитска Арабия и Русия отвориха кранчетата на петрола.

Двете страни добавиха 1 млн барела петрол на ден от юни, съобщи Bloomberg.

Петролът остава близо до 4-годишен връх.

Американските запаси от суров петрол се повишиха миналата седмица със 7,98 млн барела, най-много от март миналата година по данни на американската енергийна администрация. Bloomberg прогнозира ръст с 1,5 млн барела преди EIA да представи данните.

„Тази цена на петрола в голяма степен е резултат от действията на сегашната американска администрация – тези очаквания за санкции срещу Иран, политическите проблеми във Венецуела”, каза президентът на Русия Владимир Путин по време на конференция в Москва в сряда, цитиран от Bloomberg.

„Доналд, ако искаш да намериш виновника за ръста на цените, погледни в огледалото”, каза Путин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява ОПЕК за ръста на цената на петрола след като реши през май да излезе от ядреното споразумение с Иран и да наложи отново санкции.

„Саудитското производство бе под 10 млн барела на ден за първите пет месеца на годината. През октомври произвеждаме около 10,7 млн”, каза министърът на енергетиката Халид ал-Фатих в Енергийната седмица в Русия. „Очаквам пред ноември леко повишение”, каза той.

Aramco ще обсъжда през ноември обемите с клиентите си, каза още ал-Фатих.

Последни новини
Още от Графика на деня