Вносните коли в Китай

Графика на деня, 2 юли 2018

Продажбите на коли в Китай от VW, Geely, Hondaр 2008-2017. Графика: Bloomberg Terminal Продажбите на коли в Китай от VW, Geely, Hondaр 2008-2017. Графика: Bloomberg Terminal

Допълнителни 25% мито за внос на коли от САЩ би било „кошмар”, казва китайски дилър, цитиран от Bloomberg.

За BMW AG, Tesla Inc. и други глобални автопроизводители, чието бъдеще е още по-зависимо от пазара в Китай, всяка печалба от по-ниските мита тази седмица ще бъдат за кратко заради търговската война, водена от администрацията на Тръмп.

След десетилетия на обещания за по-лесен достъпр до най-големия пазар на коли в света, производителите най-после видяха намаляване на митата за вносни коли до почти 15% в неделя.

Но за автомобили, произведени в САЩ облекчението ще свърши след 5 дни,  когато ще влязат в сила ответните мита от 25% и ще ги направят по-скъпи.

Продажбите на BMW, Toyota, Daimler,VW в Китай. 2009-2017. Графика: Bloomberg Terminal.

Volkswagen group има най-голяма експозиция в Китай с 15% пазарен дял. VW не само произвежда компоненти на място, но и внася луксозни модели в Китай.

Брандовете на VW продадоха над 4,1 коли в Китай през 2017.

BMW, Toyota, Daimler и VW реализират общо 70% от вноса на леки коли в Китай през 2017. Всяка компания има около 25-30% от продажбите в региона.

Последни новини
Още от Графика на деня