Търговията САЩ-ЕС

Графика на деня, 29 юни 2018

Търговският баланс на САЩ с ЕС. Графика: Bloomberg Terminal Търговският баланс на САЩ с ЕС. Графика: Bloomberg Terminal

Ответните мерки на ЕС след като САЩ наложи мита за внос от Европа влязоха в сила в петък - последният изстрел в това, което започва да прилича на глобална търговска война, съобщава Bloomberg.

ЕС, най-големият търговски блок в света наложи мита за продукти от САЩ за 2,8 млрд евро в отговор на американските мита върху стоманата и алуминия.

Американските мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия "не могат да бъдат оправдани на основание националната сигурност", обявиха в декларация лидерите на 28-те от ЕС след нощното си заседание.

"ЕС трябва да отговори на всички действия с протекционистки характер".

Стойността на автомобилния експорт на ЕС за САЩ е около 10 пъти по-голям от общия обем износ на стомана и алуминий от Европа за Америка. Това означава, че всяка ответна мярка на митата на колите, въведени от Тръмп вероятно ще засегне американски износ за Европа на по-голяма стойност.

Документът от срещата на лидерите на ЕС включва списък на области, където Световната търговска организация може да стане по-ефективна и настоява ЕК да внесе предложения за подобрения.

На срещата бе взето общо решение и по въпроса с миграцията. Повече за срещата четете тук.

Последни новини
Още от Графика на деня