Петрол: Саудитска Арабия спрямо Русия

Графика на деня, 21 юни 2018

производството на петрол на Саудитска Арабия спрямо Русия на месец. Графика: Bloomberg Terminal производството на петрол на Саудитска Арабия спрямо Русия на месец. Графика: Bloomberg Terminal

Иран изостави заплахата да наложи вето на евентуално споразумение, което би повишило производството на петрол.

Саудитска Арабия предложи увеличение от 600000 барела на ден, около 0,5% от глобалното предлагане на петрол, което е по-малко от 1,5 млн барела на ден, което предложи Русия.

Министрите на петрола от ОПЕК и техните съюзници постигнаха предварително споразумение в лицето на силната опозиция на Иран за теоретично увеличение на производството с 1 млн барела на ден, съобщи на 21 юни 2018 Bloomberg. Действителното увеличение ще бъде по-малко за някои страни, които не могат да увеличат добива.

През нощта във Виена Съвместният министерски мониторинг комитет, който препоръчва политиките на групата, постигна споразумение, въпреки несъгласието на Бижан Зангане, министърът на петрола на Иран, който напусна срещата и прогнозира, че ОПЕК няма да стигне до сделка в петък.

„Един милион барела на ден е номинал. Действителният ефект ще е по-малък в действителност, защото не всяка страна може да реагира“, каза саудитският министър на петрола Халид Ал-Фалих.

„Това, което фактически ще излезе на  пазара, ще бъде по-малко“.

 

 

Реалното увеличение на производството би било около 600000 барела на ден, каза делегат на ОПЕК, запознат с въпроса и цитиран от Bloomberg.

Сред страните от ОПЕК Венецуела със сигурност няма да успее да увеличи производството заради икономическата криза. Сред страните извън ОПЕК Мексико също е малко вероятно да увеличи добивите.

ОПЕК трябва в петък 22 юни да ратифицира споразумението на официалната си среща. Не е необичайно за картела да се отклони от предварителното споразумение. Все пак Риад може да преодолее ветото като събере коалиция от страни, готови да добиват повече петрол.

 

Последни новини
Още от Графика на деня