Готови за още петрол

Графика на деня, 13 юни 2018

Общото производство на ОПЕК юни 2016-май 2018. Графика: Bloomberg Terminal Общото производство на ОПЕК юни 2016-май 2018. Графика: Bloomberg Terminal

Москва планира да предложи на ОПЕК и съюзниците им да увеличат квотите, съобщи Bloomberg, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Русия иска да върне производството на ОПЕК+ на нивата от 2016

Производителите на петрол постепенно и пропорционално може да си разпределят увеличението от 1,8 млн барела на ден към квотите си още от юли. Това увеличение на предлагането на пазара може да е по-малко в някои страни като Венецуела, Ангола и Мексико, които няма да могат да го постигнат.

Русия и Саудитска Арабия, лидери в групата от 24 страни-производителки вече предложиха увеличение на добивите, за да спрат повишението на цените и вредите за търсенето на петрол.

Новото предложение на Москва би било крачка напред. То би сложило ефективно край на съкращенията на производството за всяка страна, която може да добива повече петрол.

Планът би могъл да бъде първото от множество предложения и контра предложения на членовете на групата, които може да се променят в преговорите.

С подкрепата на двата най-големи производители в групата, участници в споразумението, увеличението на производството „изглежда неизбежно”, казват анализаторите от Citigroup, начело с Ед Морс в доклад от вторник, 12 юни 2018.

Банката прогнозира обаче увеличение от около половин милиона барела на ден на срещата във Виена следващата седмица.

Последни новини
Още от Графика на деня