Уилямс: Идвая краят на ръчното управление на пазара от Фед

Графика на деня, 17 май 2018

Фед на насочва към неутралност. Графика: Bloomberg Terminal Фед на насочва към неутралност. Графика: Bloomberg Terminal

Президентът на Фед Сан Франциско Джон Уилямс, който поема управлението на клона в Ню Йорк от 18 юни каза, че идва краят на ерата на ръчното управление на Фед.

В интервю във вторник Уилямс каза, че смята, че наближава времето за спиране на почти десетилетната практика на политика на облекчения. Стратегията бе използвана за успокояване на инвеститорите по време на финансовата криза. Фед продължава на повтаря, че лихвите ще останат под нивата, които ще са в сила в дългосрочен план, въпреки че вдига цената на кредитирането, за да осуети прегряването.

„Не можем да продължаваме да говорим за нормализация след като сме близо до неутрални лихви”, каза Уилямс в Минеаполис, цитиран от Bloomberg, имайки предвид нивото на лихвите, които нито забавя, нито ускорява икономиката.

Заедно с председателя Джеръм Пауъл и вицепрезидента на FOMC, президентът на Фед Ню Йорк традиционно е част от триото, което определя политиката на комитета. Уилямс е центрист и подкрепя плавен подход в затягането на политиката, така че неговото назначение засилва приемствеността във FOMC, пише Bloomberg.

Последният протокол на Фед показва, че някои членове предлагат промяна в политиката от облекчения към неутралност или дори ограничения.

Последни новини
Още от Графика на деня