Соята като оръжие в търговската война

Графика на деня, 23 март 2018

Соята като оръжие в търговската война САЩ-Китай. Графика: Bloomberg Terminal Соята като оръжие в търговската война САЩ-Китай. Графика: Bloomberg Terminal

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви наказателни мита за стоки от Китай, вниманието се насочва към евентуални ответни мерки. Очевидната и ясна цел е американското земеделие, съобщава Bloomberg.

Американските фермери изнасят повече продукция за Китай от всяка друга страна. Насочвайки митата си към соята и свинското месо, Китай се прицелва към производството на храни от сърцето на фермерска Америка, която помогна за избирането на Тръмп.

Соята се използва във фуражите и редица храни и търговията с нея е много важна за фермерите от САЩ. Една трета от тяхното производство, оценявана на 14 млрд долара годишно, ежегодно се изнася за Китай според Американската асоциация на производителите на соя.

 

 

Стагнацията в производството на соя в Китай означава, че митата биха могли да вдигнат цените в страната.

Въпреки голямото предлагане на соя и от Бразилия и Аржентина, Китай е толкова голям потребител на този продукт, че едва ли може да се откаже от американския внос.

Департаментът по земеделие на САЩ прогнозира вносът на соя в Китай да се увеличи до 100 млн метрични тона през следващата земеделска година - около четвърт от глобалното производство на тази култура в момента.

Последни новини
Още от Графика на деня